Teksti ja kuvat JP Korpi-Vartiainen

Vesannon Kala Osk. rakennettiin v. 2004 Vesannon kunnan keskustan tuntumaan kunnan omana työnä. Alkujaan neljän kalastajan voimin aloitettu irtopakastuslaitos työllistää tänään yhdeksän ammattikalastajaa. Laitoksessa käsitellään pääosin muikkua, jonka määrä ylittää tänä vuonna 100.000 kilon määrän. Muikun lisäksi Vesannon Kalassa käsitellään ahventa ja kuhaa sekä kalan mätiä.
 


Kylmää kyytiä muikuille

Irtopakastuslaitoksen puuhamies Unto Kauppinen käsittelee tottuneesti tanskalaisen Dantechin toimittaman spiraalipakastimen hallintapaneelin käyttöliittymää, joka ohjaa muikun kylmää kyytiä pitkin 200 m pituista kuljetinhihnaa -36 C asteisessa hyytävässä tuulessa, joka puhaltelee 10 m/s nopeudella. Noin 30 min kuluttua muikut palaavat kylmän kierroksen kierrettyään takaisin pakkauspisteeseen -25 C asteisina. Sen jälkeen yksittäispakastetut kalat pakataan asiakastarpeiden mukaan useimmiten 5 tai 10 kg laatikoihin.

Irtopakastuslaitos tasaa kysyntähuippuja varsinkin kelirikkoaikaan, kun tuoretta kalaa ei juuri pääse pyytämään. Niin ikään yksittäispakastus mahdollistaa kalojen kysynnän mukaisen käytön vaikkapa ravintolakeittiössä, kun ei tarvitse turhaan sulattaa ylimääräisiä kaloja. Samalla kalan hintaa ei tarvitse polkea huippusesongin aikaan, kun osan voi yksittäispakastaa, kertoo Unto.

Vesannon Kalan tuotannosta noin puolet menee tukkuliikkeisiin ja toisen puolikkaan markkinoivat kalastajat itse alueen ravintoloihin, kauppoihin ja ammattikeittiöihin. Irtopakastuslaitteistoja on Suomessa vain muutamia; näistä lähimmät Apetit Kala Oy:llä Kuopiossa ja yhtä rakennetaan Lappeenrantaan. Myös Laukaaseen, Kuusamoon ja Kontiolahdelle on puuhattu vastaavia laitoksia.

Vesannon Kalan palveluja kysytään paljonkin, mutta usein kysyjälle on tarjottava "ei-oota", harmittelee Unto Kauppinen. "Kalastajan ammatti on fyysisesti vaativaa kausityötä, eikä alalle juuri ole tulijoita. Itsekin tiedän kalavesiä, joissa on runsaasti järvikalaa, muttei kalalle pyytäjiä. Ukkoontuminen on todellinen ongelma", pohdiskelee Unto.
Kuva. Unto Kauppinen säätää spiraalipakastimen käyttöliittymää.

Muikkuja runsaasti, ahvenet viedään käsistä

Muikkukannat vaihtelevat joskus suurestikin, mutta tällä hetkelläkin eteläisellä Konnevedellä on liikaa kalaa, joka pitäisi kalastaa pois. Myös ahventa tarjotaan aivan liian vähän; se on haluttua etenkin kalakukkojen raaka-aineena. "Ahvenet viedään käsistä", tietää Unto Kauppinen. 

Vetoamisella poikkeuksellisiin luonnonoloihin mahdollisuus kirjolohen käsittelyyn?

Rospuuttoaikana Vesannon Kalalla olisi mahdollisuus tarjota palvelujaan myös viljellyn kalan käsittelyyn, mutta EU:n kilpailulainsäädäntö kieltää sen. Harmi sikäli, koska laitos ei saa luonnonkalaa käsiteltäväkseen juuri ollenkaan syksyisin ja keväisin heikkojen jäiden aikaan. Olisiko asiaan mahdollista vaikuttaa poikkeuksellisiin luonnonoloihin vedoten, kun esimerkiksi portugalilaisilla kalastajilla luonnonjäistä aiheutuvat ongelmat tuskin kovin usein estävät luonnonkalan kalastamisen kokonaan?

Ammattikalastajat törmäävät myös kalastuslupaongelmiin aina silloin tällöin, kun osakaskunnat eivät luovuta kalastusoikeuksia esimerkiksi nuottaukseen. Mutta onneksi näitä tapauksia on suhteellisen vähän, jatkaa Unto Kauppinen.
Lisätietoja


Toiminnanjohtaja Unto Kauppinen 0400-641137
Osk jäsen Jaakko Hytönen 040-5040716

2009 © Sisä-Savon seutuyhtymä               Uutiskirjeen tilaus/peruutus

Pohjois-Savon TE-keskus on rahoittanut tätä julkaisua.