Kivelän Marjatila, Kortejoki (Kuopio)

teksti ja kuvat Jukka-Pekka Korpi-Vartiainen

Kivelän Marjatila suitsuttaa paikallisen ruoantuotannon puolestaKivelän marjamehutiivisteissä maistuvat pohjoissavolaiset aromit ja aidot maut.

Kuopion Kortejoella majaansa pitävä pientuottaja Eero Leppäkoski, 58  vaikuttaa onnelliselta mieheltä. Aikoinaan Eero työskenteli nuorempana laakapainajana maineikkaassa Frenckell'in kirjapainossa Uudellamaalla. Heikentynyt terveys pakotti miehen siirtymään toisiin tehtäviin ja tie vie myymään erilaisia painotuotteita. Mutta nyt Leppäkoski on elintarvikealan pienyrittäjä Kivelän Marjatilalla.


Mehutukkurista mehujen valmistajaksi

Pian Viron itsenäistymisen jälkeen ja Neuvostoliiton kaatumisen jälkeen vuonna 1991 Eero Leppäkoski huomasi asuvansa Virossa ja pyörittävänsä siellä maahantuontiyritystä, jonka toimintaa hän hoitikin yhdeksän vuoden ajan. Yritys harjoitti Baltian ja Venäjän alueella elintarvikkeiden ja alkoholin myyntiä. Siinä vaiheessa myös Marlin mehut ja juomat tulivat tutuiksi, kun yrityksen välittämänä Venäjälle rahdattiin kuusikin täysperärekallista mehuja viikossa.

Palattuaan Suomeen Eero havaitsi pian, ettei viihdy Helsingissä. Kierrettyään Parikkalan kautta hän päätyi Kuopioon, jossa hänen veljensä Jussi oli jo pitkään harjoittanut kalansavustusta ja torimyyntiä. Vuonna 2007 Eeron pitkäaikainen haave toteutui Kivelän tilan hankinnan myötä. Entisestä tukkukauppiaasta tuli pientuottaja.Kylmäpuristetut marjamehutiivisteet ja marjahyytelöt kuuluvat Kivelän Marjatilan valikoimiin.

Kivelän tilalla Kuopion Kortejoella on ilmeisesti jo Minnan Canthin aikoihin viljelty marjoja. Kivenheiton päässä Kivelästä sijaitseva Roinilan kartano oli Minna Canthin ja hänen perheensä kesänviettopaikka, jonka kaivon kannella Minnan kerrotaan riimittäneen monta tarinaansa ja kirjoittaneen kirjojaan.Mehu on valmista pullotettavaksi. Reijo Kokkarinen kaataa marjamehua pullotuslaitteeseen.

Kivelän Marjatilalla on vuodesta 2007 lähtien tuotettu marjoja ja marjamehuja. Ensi kesänä mustaherukan määrä lähes tuplaantuu, minkä lisäksi tiluksilla kukoistavat hyvin hoidetut vadelmapensaat.    


Viini- ja mehumestari Reijo "Ressu" Kokkarinen (takana) Alahovin viinikartanosta vastaa Kivelän mehujen valmistusprosesseista yhdessä Eero Leppäkosken kanssa.

Kivelän Marjatilalla vahvat lähituottajan arvot

- "Panostamme tuotteidemme paikallisuuteen, laatuun ja ekologisuuteen. Paikallisuus on minulle tärkeä arvo. Marjamme tulevat kaikki tältä seutukunnalta vain joidenkin kymmenien kilometrien säteeltä. En halua kuljettaa mehupulloissa vettä ympäri Suomea, ja siksi emme lisää Kivelän marjatilan marjamehutiivisteisiin pisaraakaan vettä", Eero Leppäkoski muistuttaa.

- "Ja pullot ja niiden etiketitkin ovat paikallisia. Mitä vähemmän kumipyörä pyörii, sitä enemmän mehumme hyödyttävät myös omaa aluetalouttamme", pientuottaja Leppäkoski laskee.

Marjamehujen jopa viisinkertainen verotus jurppii

Eero Leppäkoskea huolettaa tällä hetkellä eniten jopa viisinkertainen verotus, jonka lopulta kuluttaja kuitenkin maksaa. Virvoitusjuomaveron hän tyrmää täysin, ja sanoo olevan jotakin täysin käsittämätöntä, että limonadit rinnastetaan terveyttä edistäviin ja sairastumista ennaltaehkäiseviin marjamehuihin, joiden terveysvaikutukset ovat olleet jo satojen vuosien ajan eri sukupolvien tiedossa. Ja kun marjamehutiivisteille vero lasketaan täysmehupitoisuuden mukaan, mikä Kivelän mehuissa tarkoittaa jopa yhdeksänkertaista veroa.

- "Virvoitusjuomaveron lisäksi marjamehuille mätkäistään juomapakkausveroa, arvonlisävero, tulovero Eerolle itsensä maksamasta palkasta ja kaiken päälle vielä yhteisövero, jos yritys sattuisi tuottamaan voittoakin. Elon laskuopin mukaan saan siitä viisi eri veroa", Eero summaa.Ulkomaisia marjaraaka-aineita en osta. Näidenkin mehujen kaikki raaka-aineet tulevat tästä läheltä, Eero Leppäkoski kertoo.

- "Miten ihmeessä pieni lähituottaja pärjää, kun isot juomajätit myyvät täysmehua kuluttajille 0,69 eur/l, Leppäkoski kysyy oikeutetusti. Niiltä kun ei peritä ollenkaan juomapakkausveroa (0,51 eur/l), kun ovat osanneet lobata asiansa sopivasti". Laskemme Eeron kanssa yhdessä, että Kivelän marjatilan valmistamassa mustaherukkamehutiivisteessä (1:8) on pelkkää veroa 1,695 eur/l.

"Arvoistani mä en tingi!"

- "Pienen lähituottajan on pidettävä kiinni arvoistaan. Kyllä minullekin on tarjottu puolalaisia mustaherukoita, mutta pitäydyn tiukasti kiinni lähialueen marjoissa. Torjunta-aineiden käyttökin on etelämpänä mitä on. Näitä valmistaessaan tietää mitä myy", Eero vakuuttaa.

Alueellista yhteistyötä

Kivelän Marjatilan mehut valmistetaan Alahovin viinitilan vankalla ammattitaidolla muutaman kilometrin päässä Eeron kotitilalta. - Alahovin valinta oli minulle helppo, koska viininvalmistuslaitteiden kapasiteetti saadaan näin paremmin hyödynnetyksi. Lisäksi viini- ja mehumestari Reijo "Ressu" Kokkarisen ammattitaito on ollut korvaamattoman arvokasta erilaisia marjamehureseptejä kehittäessä, Leppäkoski hehkuttaa.  

Kivelän Marjatilan mehut valmistetaan kylmäpuristusmenetelmällä. Esimerkiksi perinteiseen mehumaijaan verrattuna kylmäpuristuksessa veden määrä jää 40-50% pienemmäksi kuin mehumaijalla mehuja keitettäessä, Eero valistaa. 

*    *    *

Verkossa

Kivelän Marjatila

Oman maan mehuja (Savon Sanomat - Sunnuntaisuomalainen 23.1.2011)  
2011 © Sisä-Savon seutuyhtymä               Verkkolehden tilaus/peruutus

Pohjois-Savon ELY-keskus on rahoittanut tätä julkaisua.